söndag 24 juli 2011

Den norska tragedin är en sorg för oss alla

I fredagskväll rasade sommaridyllen samman och plötsligt kändes allt prat om det dåliga sommarovädret helt oväsentligt. Vi fick de första skräckbilderna från Oslo där vi kunde se hur en mycket kraftig bomb hade detonerat mitt i det norska regeringskvarteret. Någon timme senare nåddes vi av nästa skräckbesked från våra norska grannar - minst 80 ungdomar hade dödats på det norska socialdemokratiska ungdomsförbundets (AUF) läger på Utöya. De senaste dagarnas nyhetsrapportering från Norge väcker många tankar i mitt huvud. Det som har hänt är ofattbart! Det är fruktansvärt att en person kan utföra dessa dåd med så kall beräkning och utstuderad planering. Det är en fruktansvärd tragedi för det norska folket och alla de anhöriga som mist någon familjemedlem, men det är också en tragedi och ett angrepp på vår dyrköpta demokrati.

En reflektion jag gör är kopplat till Almedalsveckan. Vad jag har förstått så är aktiviteterna på Utöya inte helt olikt det vi sysslar med under Almedalsveckan. Det är en arena för det fria ordet.
Utöya är en arena för unga engagerade människor som brinner för politiskt engagemang kopplat till frihet och solidaritet. Ett angrepp på ett sådant evenemang är ett fruktansvärt hot mot demokratin och jag kan inte låta bli att tänka på om detta skulle hända även i Almedalen.

Jag tänker också på de personer som hetsar mot politiker. Det är sådant som undergräver vår demokrati.
Inte minst i de sociala medierna ser vi många exempel på detta. Människor gör sig lustiga och/eller uttrycker hat över enskilda politiker, partier eller rörelser. Detta är lika mycket ett hot mot demokratin. I ett öppet demokratiskt samhälle, som ju de allra flesta av oss drömmer om att kunna leva i, måste vi tillåta oliktänkande och visa respekt för andras tankar och idéer så länge det håller sig inom demokratins ramar.

Ytterligare en reflektion denna helg är hur proffsigt de norska myndigheterna och politikerna hanterar krisen.

”Ingen skal få bombe oss til taushet.Ingen skal få skyte oss til taushet.Ingen skal noensinne få skremme oss fra å være Norge.
I kveld og i natt skal vi ta vare på hverandre.Gi hverandre trøst, snakke sammen og stå sammen.I morgen skal vi vise verden at det norske demokratiet blir sterkere når det gjelder.
Vi må aldri oppgi våre verdier.Å vise at vårt åpne samfunn består også denne prøven.At svaret på vold er enda mer demokrati.Enda mer humanitet.Men aldri naivitet.Det skylder vi ofrene og deres pårørende.”

Så talar en statsman som vill stärka sin nation i djup kris. Norges statsminister Jens Stoltenberg är en god representant för skandinavisk demokrati.

Inga kommentarer: