onsdag 23 februari 2011

Årets byggchef

Idag har vi som sitter i juryn för ”Årets byggchef” avgjort vem av de nominerade som kommer att kamma hem titeln som Årets Byggchef 2011. Tyvärr kommer detta att förbli en hemlighet ända fram till prisutdelningen, så ha tålamod ett litet tag till.

En berättigad fråga som säkert många ställer sig är hur det är möjligt att bedöma en chef på en nivå mot en annan chef på en annan nivå. Och svaret på den frågan är nog att man aldrig kan uppnå någon exakt rättvisa. För andra året i rad konstaterar vi också att det finns många duktiga chefer i branschen. Många av kandidaterna får vitsord omkring sig för att de prioriterar ledarskap, lönsamhet, förnyelse osv. När jag läst nomineringarna så känner jag både lycka och trygghet inför framtiden. Det finns hopp för vår bransch.

Det finns många chefer som är fantastiska människor som nominerats av andra i deras närhet. Det finns exempel på kunder som lyfter fram kandidater, underställda medarbetare som nominerar och överställda chefer som lovprisar chefer under sig. Vi i juryn koncentrar främst våra bedömningar på hur kandidaterna uppfyller de kriterier vi har satt upp på den nivå de är verskamma, men också på det signalvärdet som vissa nominerade står för. Från vidareutbildade yrkesarbetare till universitetsutbildade VD:ar.

I vilket fall tycker jag att det är viktigt att vi lyfter fram dessa duktiga människor från en bransch som allt för ofta ifrågasätts. Vi tänker fortsätta med detta för att uppmuntra befintliga chefer, men även locka en ny generation byggchefer som vi är i stort behov av att attrahera till vår bransch. Att var chef inom byggsektorn är ett spännande och omväxlande jobb som borde locka fler.
Tänk till exempel på vilka spännande nätverk vi bygger hela tiden. Jag tror det är få jobb där man lär känna så mycket människor som ett exempel. Vi möter kommunfolk, konstruktörer, arkitekter, målare, mattläggare, rörmokare, elektriker och naturligtvis folket i vår närhet.
Vi lär oss vad våra beställare tillverkar eller säljer. Många byggchefer är nästan lika duktiga på beställarnas processer som beställarna själva är. Säg det jobb som slår detta.

Inga kommentarer: