fredag 21 januari 2011

Besök på byggarbetsplats

Jag har haft förmånen att få göra ett studiebesök på en om- och tillbyggnad av Karlstads teater. Det är ett jobb i 60 miljonersklassen, och förutom att det är en anrik och vacker teater med drygt 400 sittplatser så är det ett jätteintressant byggprojekt där det gamla ska omvandlas till det nya. Tillgänglighet är en utmaning liksom att få ändamålsenliga lokaler till dem som jobbar där. Fasaden får inte röras, förutom att man hänger på en utvändig hiss. Det som främst fascinerar mig och dessutom gör mig stolt är personalens förmåga att lyckas lösa alla tekniska problem, både stora och små som dyker upp i den här typen av projekt. Hållbarhetsproblem för en ny teknikanläggning som tidigare drevs med rep och nu ska automatiseras är ett exempel. Erfarenhet är ett ord som hela tiden dyker upp i min skalle när jag besöker teaterbygget.

Ett av de häftigaste intrycken, som får mig att reflektera lite extra, är Platschefen som är +55. Hans passion för arbetet går det inte att ta miste på och han är nog ganska typisk för sin generation. Engagerad, passionerad och stolt över sitt projekt. Uppoffrande för att lösa allt så att projektet blir färdigt till Wagneroperan Nibelungens ring, som har premiär i april. Vad vore byggbranschen utan dessa passionerade platschefer som älskar sitt jobb? Samtidigt börjar jag oroa mig för framtiden. Vem ska ersätta den här kategorin människor? Dessa äldre gentlemän (som det oftast är) går inte att kopiera och det vill vi inte heller. Visst finns det en del gamla värderingar som inte bör finnas kvar, men det finns också ett ansvarstagande som måste tillvaratas och föras vidare. Kommer vi att hitta dessa eldsjälar som vill offra sig för sina projekt bland dagens ungdom? Kanske, men ibland tvivlar jag. Frågorna är många och jag oroar mig för branschens framtid. Vi är nu mitt i pensioneringarna av dessa ibland bespottade 40-talister och vi har svårt att hitta nya personer som vill driva komplicerade byggprojekt.

Värderingen av dessa nyckelroller måste öka. Projektledning av byggprojekt måste bli ett högstatusyrke med bra lön och goda förmåner för att det ska lyckas.
Bristen på personal är välbekant och nu bjuds det friskt för att locka lite äldre personal som kan ta projekt direkt när de börjar i ett nytt företag. Vi ser många exempel på +55 generationen som nu lämnar det företag de jobbat lojalt åt i många år för att byta företag och få en väsentligt högre lön. Det är bara att gratulera dessa personer, men det skapar samtidigt problem i andra änden. Företagen måst ta sig en riktig funderare på vilken lönepolicy de ska ha för att säkerställa att de har lämpliga resurser i framtiden. Produktionen kommer säkert att ändra karaktär mot ett mer industriellt tänkande där inte samma typ av kunskaper krävs, där ledarskapet kommer att stå mer i fokus än det tekniska kunnandet. Men det kommer alltid att finnas mindre projekt med stort hantverksinnehåll där det även fortsättningsvis kommer att krävas personer som med stor passion löser de dagliga utmaningarna.

Inga kommentarer: