söndag 4 juli 2010

Almedalen

Nu har vi äntligen landat i värmen i Visby. Boendet är ett särskilt kapitel i år. Vi lyckades för första gången inte få några hotellrum utan var tvugna att leta upp lägenheter på stan. Två av dem var hyggliga och huset vi hade hyrt var sunkigt. Vi lämnade det under protest. Nu är boendet löst och jag bor i en etta i ett vanligt hyreskvarter strax utanför muren. Helt okej.
Jag har varit på Ledarnas seminarium om jämställdhet som egentligen handlade om kvotering till bolagsstyrelser. En tam debatt som inte ledde nånstans. Fredrik Federly rök ihop med Allianspartnern Hillevi Engström och det var ganska tydligt att dom inte är överens om frågan.
Federley tyckte att vi ska kvotera om 10% bögar i styrelserna när vi ändå håller på. Men dåblev det liv i luckan. Det handlar om kompetens heter det då och inte om sexuell läggning.
Moderaternas "löfte" om kvotering får nog ses mer som ett nytt hot. Bara skapa tryck fram till 2014 för att då överväga en lagstiftning. Dom som vill ha kvotering måste nog rösta på dom rödgröna om det ska bli nåt.
Debatten saknar en ingridiens nämligen vad syftet med en sådan lagstiftning är. Det verkar mer som det är en profilfråga för att sticka ut och inte en fråga om vad det ska leda till. Förmodligen kommer en lagstiftning att leda till att Meg Tivéus, Ulla Litzén och den gruppen kvinnor att få mer jobb
Jag tycker fortfarande att det är viktigare att påverka barn till att bli mer jämställda och att plåga företag och offentlig verksamhet att skärpa sig i samasättningen av chefsleden. Där är värderingsbärarna som kan få slut på det som är diskriminerande.
Nu bär det iväg på kvällsövning i olika sammanhang. Det kallas för mingel och det ryktas på stan att Janne Josefsson är i krokarna för att granska aktiviteterna.

Inga kommentarer: